Ľudstvo od roku 1970 už vymazalo 60 % populácie zvierat

60 % je už preč

Čísla sú alarmujúce. No zdá sa akoby to nikomu nevadilo. Pozeráme vpred, hľadiac na svoju budúcnosť, no len málokto si uvedomuje, že strata ostatných živočíchov sveta ohrozuje aj prežitie našej populácie. Od roku 1970 už ľudstvo z povrchu zemského vymazalo 60 % populácie živočíchov, vrátane cicavcov, vtákov, rýb a plazov. Popredných odborníkov to vedie k tomu, aby upozornili, že zničenie voľne žijúcich živočíchov je situáciou stavu pohotovosti, ktorá ohrozuje celú našu civilizáciu, pretože zničením čo i len jediného druhu, vypadne z kolobehu života časť, ktorá nabúra inú a tak ďalej, až na koniec nebude mať kto v tomto kolobehu byť a celý kolobeh sa zastaví. Ak sa tak stane, je po nás, pretože nakonci tohto kolobehu sme my.

Obr.1: Straty druhovej rozmanitosti na jednotlivých kontinentoch v percentách. Maximálna hranica 58 % v roku 2016.

Nové informácie o stave voľne žijúcich zvierat sú uvedené v hlavnej správe WWF, v ktorej stav popisuje 59 vedcov z celého sveta. Hovoria o rozsiahlej a rastúcej spotrebe potravín a planetárnych zdrojov, ktoré ničia sieť života. Evolúcia trvala niekoľko miliárd rokov a my sme schopní ju pochovať za pár desaťročí. Neuvedomujeme si, že sme na nej závislí, že potrebujeme túto rozmanitosť evolúcie, pretože sa spája s čistým vzduchom, ktorý dýchame, s čistou vodou, ktorú pijeme a zdravými potravinami, ktoré komzumujeme.

Vieme a chceme s tým niečo urobiť?

“V tejto chvíli sme na okraji útesu”, rovnako tak povedal aj výkonný riaditeľ pre vedu a ochranu WWF Mike Barrett. “Ak by v tejto chvíli došlo k 60 % poklesu ľudskej populácie, znamenalo by to vyľudnenie celej Severnej Ameriky, Južnej Ameriky, Afriky, Európy, Číny a Oceánie”. Poznamenal tak, aby bolo každému jasné, aké veľké škody sme už napáchali. Taký je rozsah toho, čo s,e už napáchali.

” Nie je to len o tom, že strácame zázraky prírody, ale je to zúfalo smutné” povedal. “V súčasnosti to ohrozuje prežitie nás všetkých. Príroda neznamená, mať ju len peknú, príroda znamená naše prežitie, pretože je to náš systém podpory života”.

Straty rozmanitosti živočíchov a rastlín tu už boli, vyhinulo obrovské množstvo organizmov. Príčinou boli sopky, dopad asteroidu, ktorý vyhubil dinosaurov, ale ešte nikdy to nebol jeden z tých, čo sa na planéte vyvinul. Dnes sme to my, ľudia a záleží len na nás, či to dopustíme. Budeme 6-tou príčinou?

Obr.2: Život už na planéte Zem masovo vyhynul 5-krát (znázornený fialovými bodmi)

 

Použitá literatúra:

Damian Carrington. 2018. Humanity has wiped out 60% of animal populations since 1970, report finds. The Guardian. link: https://www.theguardian.com/environment/2018/oct/30/humanity-wiped-out-animals-since-1970-major-report-finds

Obr.1: Conor McKeever. 2016. Biodiversity loss breaching safe limits worldwide. link: https://conormckeever.co.uk/2016/07/14/biodiversity-loss-breaching-safe-limits-worldwide/

Obr.2: LumenLearning.com, The Biodiversity Crisis. Loss of Biodiversity. link: https://courses.lumenlearning.com/boundless-biology/chapter/the-biodiversity-crisis/

Ilustračný obrázok: Conor McKeever. 2016. Biodiversity loss breaching safe limits worldwide. link: https://conormckeever.co.uk/2016/07/14/biodiversity-loss-breaching-safe-limits-worldwide/ – prerobené Hleba, 2018.

About Scicell 101 Articles
SciCell magazín je odborný časopis zaoberajúci sa vedou v každom smere. Články zverejnené v časopise sa vždy opierajú iba o vedecké fakty. Hlavným redaktorom časopisu SciCell magazín je Ing. Lukáš Hleba, PhD.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.